SSzS logoRonald van Assen

Auteur van o.a. psychologische ervaringsverhalen

FAQ

Zijn je boeken autobiografisch?

De boeken met psychologische ervaringsverhalen zijn dat uiteraard. Ze geven zo natuurgetrouw mogelijk mijn ervaringen en gedachten weer.

De fictie boeken zijn niet autobiografisch hoewel in de karakters veel van mijzelf is terug te vinden. Hun herinneringen zijn in veel gevallen mijn herinneringen en hun gedrag is mijn gedrag. Soms gedragen ze zich juist zoals ik mij eigenlijk had willen gedragen.

 

Hoe lang duurt het om een boek te schrijven?

Dat is per boek heel verschillend. Ik moet wel zeggen dat ik heel makkelijk schrijf. Schrijven is voor mij een manier om te ontspannen. Het is in eerste instantie ook meer een vorm van therapie geweest. Ik heb geen schrijvers achtergrond en wat dat betreft voel ik mij tijdens het schrijven ook niet gebonden aan regeltjes. Het gaat om het verhaal, de rest komt later wel.

Gemiddeld ben ik wel een paar maanden bezig voordat het verhaal wat mij betreft goed is. Daarna ben je er nog niet want dan komen de redactieslagen er nog overheen en natuurlijk moet je eerst afwachten of de uitgever er iets in ziet. Als schrijver moet je daarom niet alleen goed kunnen schrijven, je moet ook veel geduld hebben.

 

Is het lastig om een uitgever te vinden?

Dat is een beetje afhankelijk van het genre wat je schrijft. Het is wel zo dat uitgevers, door de economische crisis, heel selectief moeten zijn in wat ze wel en niet uitgeven. De kans voor een beginnend schrijver dat een boek direct uitgegeven wordt is klein maar ook een kleine kans is een kans. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om een boek in eigen beheer uit te geven.

 

Mag ik je ideeën voor een boek toesturen?

Dat heeft niet zoveel nut. Ik heb zelf nog zoveel goede ideeën. Als ik dat nog allemaal moet schrijven ben ik de komende jaren daar nog druk mee bezig.

Mocht je inderdaad een heel goed idee hebben voor een boek, probeer het dan zelf eens. Het is mij ook gelukt.

 

Doe je naast het schrijven nog andere werkzaamheden?

Naast het schrijven doe ik thuis het huishouden en ben ik ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma. Deze organisatie zet zich in voor een samenleving zonder vooroordelen. Een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn en waar het net zo normaal is om over psychische klachten te praten als over lichamelijke klachten.

Dit is een overzicht van veel gestelde vragen. Mocht uw vraag er niet tussen staan dan kunt u altijd contact opnemen.